Studenter arbetar vid bord i ett bibliotek, omgivna av bokhyllor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gabriel Henningsson ansökte till universitetet med bland annat arbetslivserfarenhet. Se mer i klippet ovan. Foto: Rebecca Nymann/SVT

Gabriel, 26, kom in på sin drömutbildning utan gymnasieexamen

Uppdaterad
Publicerad

Gabriel Henningsson ansökte förra hösten till programmet inom webbutveckling på Karlstads universitet. Han hade ingen godkänd gymnasieexamen utan sökte till utbildningen med reell kompetens, där bland annat arbetslivserfarenhet bedöms kunna motsvara kunskaper man skulle fått i en formell utbildning.

Varje år får Karlstads universitet in omkring 35 000 ansökningar, och ett hundratal som ansöker med reell kompetens. Om man saknar grundläggande behörighet till en utbildning, till exempel gymnasieexamen, kan man ansöka om reell kompetens.

Det innebär att universitet bedömer om bland annat ens arbetslivserfarenheter kan motsvara de kunskaper man skulle fått i en formell utbildning.

– Jag tycker att det är bra att det finns många vägar in till högskolan, säger Dan Guttke, avdelningschef på avdelningen för utbildningsstöd på Karlstads universitet.

Behövde inte läsa upp betygen

Gabriel Henningsson har inte en godkänd gymnasieexamen vilket gjorde att han inte var behörig till det program han vill läsa. Han började planera att läsa på en vuxenutbildning . Men där fick han sedan veta att han kunde söka till universitetet med sin arbetslivserfarenhet istället. Han hade tidigare jobbat inom försvarsmakten.

Efter att ha skrivit högskoleprovet och ansökt om reell kompetens kom han sedan in på sin drömutbildning, utan att behövt läsa upp betygen.

– Jag kände mig väldigt lättad att jag inte behövde läsa upp massor av ämnen och liksom gå om en stor del av gymnasiet, säger Gabriel Henningsson.

Se mer om Gabriels resa till drömutbildningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.