Gamla jeans blir nya fiber

Publicerad

Idag presenterades ännu en industrietablering i Kristinehamn

Det handlar om en demonstrations- och utvecklingsanläggning för en ny process för att återvinna textilfiber.

Av tio miljoner jeans skulle det kunna bli 7000 ton fibrer. I stället för att slänga utslitna bomullskläder blir det råvara till nya, t.ex en klänning eller en T-shirt i 100 procent återvunnen bomull.

Det handlar om en teknik framforskad på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och som nu får en utvecklingsanläggning i Kristinehamn. Företaget heter Renewcell och hyr in sig på AkzoNobel.

– Dels hittade vi en hyresvärd, som hade en väldigt lämplig lokal här, men valet påverkades också av att det finns mycket kompetens om massa här i regionen, säger Henrik Norlin från företaget Renewcell.

På väg för fyra år sen

Företaget Renewcell var på väg hit till Kristinehamn redan för fyra år sedan.

– Vi hade en träff men den gången blev det inget, säger kommunalrådet i Kristinehamn Bjarne Olsson (S). Vi hade inga lokaler som passade, men nu blev det comeback.

Då för fyra år sedan gick Renewcell vidare till Vänersborg där optimismen blev stor inför framtida industrisatningar. Nu råder förstämning för att företaget ändå valt Kristinehamn.

–Först blev jag förbannad, men sedan känner man ju en enorm frustation och besvikelse, säger Marie Dahlin (S), kommunalråd i Vänersborg.

– Nu blev det så här. Av kommersiella och delvis tekniska skäl hamnade vi i Kristinehamn, säger Henrik Norlin på Renewcell.

 – Jag talar ju varje dag med dom vi samarbetade med i Vänersborg. Vi har haft en jättebra dialog med dom och dom vet vad vi har gjort. Det här kommer att bli bra för oss båda två.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.