Gamla kraftstationen i Deje: Fortum säger upp avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Nuvarande avtal mellan Fortum och Forshaga kommun gällande den gamla kraftsstationen i Deje har sagts upp men planeras att omförhandlas inom uppsägningstiden som är 9 månader.

– Det är av rena säkerhetsskäl. Vi behöver titta över luckorna i kraftstationen och göra en förstudie om hur vi kan uppnå säkerhet kring anläggningen, säger Martin Lindström på Fortum Sverige.

I anslutning till den gamla kraftstationen går en vattenväg som utgör en del av avbördningskapaciteten vid kraftverket. Här såg man högflöden i höstas, något som i sin tur kan påverka att den gamla kraftstationen behöver utrymmas som en säkerhetsåtgärd, enligt Martin Lindström.

– Vi var lite för nära säkerhetsmarginalen i höstas. Därför måste vi säkerställa detta och undersöka de gamla luckorna vid kraftverket som är i lite sämre skick, säger han.

Idag hyrs kraftstationen i sin tur ut till konsthallen och caféet av kommunen. Trots att man ser positivt på kulturen och verksamheten är det enligt Martin Lindström för tidigt att säga hur framtiden för verksamheten på kraftstationen ser ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör mer om riskerna när de gamla dammluckorna öppnas. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer