Lärare på KAU anklagar studenter för att ta genvägar

Uppdaterad
Publicerad

Lärare vid Karlstads universitet reagerar nu på studenternas rätt att begära ut tidigare studenters svar på tentor. En rättighet enligt offentlighetsprincipen, som allt oftare används som en genväg till ett bättre betyg.

Under förra terminen begärde studenter i Karlstad totalt ut svaren till omkring 2000 äldre tentor.

– Det är ett rent otyg, säger Kristian Petrov, lektor på Kulturprogrammet vid Karlstads universitet. Han tycker det är en genväg eller rent utav fusk att använda sig av gamla tentor som visserligen kan ge ett högre betyg, men inte ett bättre kunnande.

”Bra sätt att lära sig”

Men Studentkårens ordförande Sebastian Hardin håller inte alls med.

– Att ta ut gamla tentor för att använda som instuderingsfrågor är ett bra sätt att lära sig, och jag tycker ärligt talat att det är absurt att kalla det för att sätt att fuska till sig ett bättre resultat, säger han.

10-15 beställningar varje dag

För administratörerna på Välkomstcenter vid Karlstads Universitet betyder möjligheten att begära ut gamla tentor mycket merarbete.

– Ja, vi lägger nog mellan en och två timmar varje arbetsdag på det här, säger Susanne Klockare, en av dem som har till uppgift att kopiera upp de gamla tentorna. 

Varje dag kommer i genomsnitt 10-15 beställningar på kopior av tidigare studenters inlämnade tentor. Inför en tentaperiod kan det handla om dubbelt så många. Svaren på de gamla proven ska enligt offentlighetsprincipen arkiveras under två år efter tentamenstillfället och kan då begäras ut.

– De flesta begär att få ut tentor som studenter med bäst betyg gjort, berättar Susanne Klockare. 

Återkommande frågor

Tentamensproven är ju inte lika från en gång till en annan, men vissa frågor är återkommande och det är ofta därför som studenter tycker sig hjälpta av de gamla proven.

– Det är ju examinatorns skyldighet att det inte kommer samma frågor som på gamla tentor flera år i rad, säger Sebastian Hardin. 

Men Kristian Petrov ser ingen möjlighet att göra om skrivningarna helt och hållet mellan varje tentamenstillfälle.

– En kurs kan ha upp till tio tenteringstillfällen under de två år som de arkiveras, och att byta alla frågorna helt av, skulle betyda arbete dygnet runt för oss kursansvariga, säger Kristian Petrov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.