Brunskogs husmodersförening var med och startade Gammelvala 1963. Foto: SVT

Gammelvala håller än

Uppdaterad
Publicerad

Den 54:e upplagan av Gammelvala är igång. Hembygdsveckan i Brunskog startade en gång för att rädda gamla arbetsmetoder och för att skapa en mötesplats för bygden. Idén håller än idag.

Brunskogs hembygdsförening och Brunskogs husmodersförening startade Gammelvala 1963. Drömmen var inte bara att rädda gamla arbetsmetoder från att glömmas bort. Det var också viktigt att skapa en mötesplats för bygden. Båda de idéerna lever kvar.

Uppåt 600 behövs för Gammelvala

Mötesplatsen innebär att många återvänder till Brunskog varje sommar för att vara med och arbeta med Gammelvala. Mellan 500 och 600 personer behövs för att genomföra evenemanget och många av dem bor inte kvar i Brunskog.

Hembygdsveckan är ett äktenskap mellan Brunskogs hembygdsförening och Brunskogs husmodersförening, som med sina 190 medlemmar är landets största. När männen ägnar sig åt gamla manliga sysslor som kolmilor, tändkulemotorer och snickerier har Gammelvala också en kvinnlig sida.

Garnfärgning är en av de gamla arbetsmetoderna som lockar under Gammelvala-veckan. Foto: SVT

”Barnen kan stå och tvätta handdukar en hel dag”

Den handlar om att baka, häckla lin, färga garn, tvätta, stampa vadmal, väva, spinna och kärna smör. Det är gamla kvinnosysslor som inte är lika aktuella idag, men som har fått ett förlängt liv genom Gammelvala.

– Både vuxna och barn, som kommer hit, är väldigt intresserade och dom är nyfikna, säger Christina Kuhlin, ordförande i husmodersföreningen.

– Dom vill pröva och hålla på. Barn kan stå vid byken och tvätta handdukar en hel dag på det gamla sättet.

Christina Kuhlin, ordförande i husmodersföreningen, upplever att intresset för de gamla sätten inte minskar – snarare tvärtom. Foto: SVT

35.000 vill se och prova på det gamla livet

– Det blir mindre och mindre av de gamla arbetssätten, säger Ester Tholén, en verklig gammelvalaveteran, som var redan vid starten 1963.

– Men nu tror jag folk börjar att tycka att det är lite intressant att se hur de levde förr i världen.

Idén bakom Gammelvala håller än. Publiken strömmar till. 35.000 vill se och prova på hur man gjorde förr. Brunskog är traktens största arbetsplats.

– Det måste vi nog säga. Jag vet inget företag i Brunskog, som har mer än dom här fem-sex hundra som arbetar med Gammelvala, säger Christina Kuhlin i husmodersföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.