• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Gammelvala fick dispens för att tända kolmilan. Göran Johansson, Björn Sandborgh och Christer Landgren tände kolmilan på Gammelvala på lördagskvällen. Foto: Jan-Olof Johansson

Gammelvala på dispens

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den 55:e årgången av Gammelvala i Brunskog dragit igång men på grund av torkan är det till viss del med dispens eftersom eld och lågor är inblandade.

När Gammelvala drog igång på Skutboudden i Brunskog på lördagen så krävdes det dispens för flera traditionella inslag i evenemanget på grund av torkan och den stora brandrisken.

– Det behövdes bland annat dispens för att få tända kolmilan och för tjärbränning och tillagning av kolbullar över öppen låga, uppger Gun Piscator på Gammelvalas information.

Hon berättar också att en slang är dragen från sjön tilll en brandspruta vid milan för säkerhets skull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.