Ännu finns det gårdsauktioner – men de blir färre, menar auktionisten Anders Danielsson. Foto: SVT

Gårdsauktioner finns – men blir ovanligare

Uppdaterad
Publicerad

Korv, fika och gamla saker. Tre givna inslag på en gårdsauktion, som för många hör sommaren till. Men faktum är att gårdsauktioner blir allt ovanligare även om de fortfarande finns kvar.

– I Värmland, om vi tänker tillbaka till 90-talet, var det sida efter sida med auktioner men idag kanske det är fyra, fem annonser på en sida. Mer är det inte, säger auktionisten Anders Danielsson.

Anders Danielsson arrangerar gårdsauktioner sedan en tid. Den här dagen är platsen Värnäs utanför Stöllet, norr om Torsby, och parkeringen är full av bilar.

Enligt Anders är det tydligt att det blir allt färre auktioner av den här sorten. Hans förklaring är att det i dag inte finns tillräckligt många stora gårdar för att det ska bli lönsamt.

– Många gånger blir det att man flyttar auktionerna till auktionshallen och så lägger man både på nätet och en klubbauktion. Då får du ett större utbud och du får mer kunder som besöker hemsidan, säger han.

”Hur roligt som helst”

Men trots det vill han ändå bevara gårdsauktionerna, eftersom han tror att det kan locka besökare till norra Värmland.

– En sådan här auktion är hur roligt som helst att ha. Det här gör vi mycket för att turisterna i Värmland ska få komma på en gårdsauktion. Det måste finnas kvar.

Anders Danielsson. Foto: SVT

Gårdsauktionen speciell för besökaren

Roger Edqvist från Lysvik är på plats på auktionen och hoppas fynda något. Han tycker att det är något speciellt med gårdsauktioner.

– Det kommer ut saker från uthusen och allting, och ingen rör dem. Det får bli som det blir, det är ingen som tvättar och putsar och håller på, säger han.

En förklaring till att gårdsauktionerna blir färre kan vara att det i dag inte finns tillräckligt många stora gårdar för att det ska vara lönsamt. Foto: SVT

Förutom att vara arrangör så är Anders Danielsson även utropare. Den rollen känner han sig onekligen hemma i.

– Jag trivs skitbra, bara att få ställa sig upp inför publiken och köra sen det tycker jag är helt underbart. Det är en kick, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.