Listeriabakterien (t.v.) ska ha hittats i gårdsbutikens getost. Foto: TT

Gårdsmejeri lägger ner efter listeriafall ”Vi är jätteledsna”

Uppdaterad
Publicerad

Lillängens gårdsmejeri i Sunne lägger nu ner sin verksamhet. Beslutet togs idag efter att man upptäckt listeria i företagets ost.

– Vi är väldigt ledsna för det som har hänt, säger ägaren Stig Andersson.

Det var efter att en person som köpt ost från Lillängens gårdsmejeri insjuknade av listeria och avled som det gjordes tester hos Sunneföretaget.

– Vi fick svar i måndags att vi hade listeria i ost och i en golvbrunn och efter det får vi inte sälja eller tillverka något, säger Stig Andersson.

Företaget har återkallat alla produkter och idag fattade Stig Andersson och hans fru beslutet att stänga för gott. Det skulle helt enkelt bli för kostsamt att starta upp allt igen. Detta var P4 Värmland först med att rappotera.

– Vi är gamla och har hållit på i 26 år med detta och någon gång måste det ju sluta.

10 ton ost per år

Gårdsmejeriet producerar runt 10 ton ost varje år och har runt 150 getter som mjölkas. Efter alla dessa år har de en stor kundkrets och det var inte såhär de ville avsluta sin verksamhet.

– Jag hoppas vi möter förståelse. Ser man i backspegeln skulle vi kanske ha slutat tidigare, men vi lever ju för det här.

Vet ni hur listerian kommit in i produktionen?

– Nej, det vet vi inte, men det är känsligt med kittostar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.