Väggmålning från festivalen i Göteborg i somras Foto: SVT

Gatukonstfestival till Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Värmland kan bli spelplatsen för en gigantisk gatukonstfestival nästa år.

Karlstad har redan sagt ja till projektet och nu krävs bara att några kommuner till ansluter sig.

Det är föreningen Artscape som står bakom idén till en gatukonstfestival som omfattar större delen av Värmland. Föreningen, som var först ut i landet med att arrangera gatukonstfestivaler, har tidigare pyntat både Malmö och Göteborg.

– Vi vill föra ut konsten till människorna, säger Daniel Wakeham från föreningen Artscape.

Vill ha med fler kommuner

Planerna på att arrangera en gatukonstfestival presenterades i Ungdomens hus i Karlstad under tisdagsmorgonen. Med under presentationen var kultur- och fritidsnämndens ordförande i Karlstad, Johanna Larsson (M)

– Vi har redan fattat beslut om att satsa 400 000 kronor på det här, säger hon och hoppas att fler kommuner ska ansluta.

Föreningen Artscape ska träffa företrädare för ytterligare sju kommuner i Värmland för att försöka få dem med i projektet. De kommunerna är Sunne, Torsby, Säffle, Grums, Årjäng, Arvika och Kristinehamn, som alla har visat intresse för projektet.

– Det kan vara en sammanlänkande idé kring Värmland i stort, vi får en anledning att göra något tillsammans. Men om de inte är med så kör vi ändå fast då dröjer det ett år till, säger Johanna Larsson (M).

Konstnärer från hela världen

Under de tidigare gatukonstfestivalerna i Malmö och Göteborg har städernas offentliga rum utsmyckats på olika sätt, bland annat med gigantiska muralmålningar. Bakom konstverken har såväl lokala som internationellt etablerade konstnärer stått. En del verk har tillkommit genom konstnärsledda workshopar.

– Sverige har varit konservativt när det gäller den här typen av konst, men nu har Sverige vaknat. Många uppskattar att få vara med och göra avtryck i sin stad, säger Daniel Wakeham.

Men gatukonst går sällan obemärkt förbi. Exempelvis väckte det ringlande konstverket på Karlstads cykelbanor häftig debatt när det kom till.

– Det klart att en del konst kommer man alltid bli upprörd över, en del konst tycker man är ful, en del gillar man. Det är det som är så underbart med konst, att den väcker känslor och man har lov att uttrycka dem, säger Johanna Larsson (M).

Om planerna går i lås räknar Artscape med att den värmländska gatukonstfestivalen hålls någon gång under slutet av sommaren 2017.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.