Gav plats för ambulans – blev av med körkortet

Uppdaterad
Publicerad

Jonny Forsberg från Årjäng som körde för fort för att ge plats för en utryckande ambulans, fick böta 3600 kronor och blev av med körkortet.

Han körde på en enfilig sträcka med vajerräcke och ökade farten när ambulansen dök upp bakom honom. En mc-polis som kom efter ambulansen stoppade honom senare. Bilisten tycker inte att följderna är rimliga och har nu vänt sig till en jurist på Transportstyrelsen för att de ska titta närmare på ärendet.

”Jag fick panik och bara gasade. Jag tänkte att det var den bästa lösningen”, säger Jonny Forsberg till Värmlandsnytt.

Som bilist är man skyldig att köra åt sidan för att lämna plats för fordon som är på utryckning, men ingen kan begära att man ska bryta mot några trafikregler. Om man ändå till exempel kör för fort eller mot rött ljus för att lämna plats, och en polis ser händelsen, då blir det enligt trafikpolisen en bedömningsfråga från fall till fall om det ska rapporteras eller inte.

– I det här fallet så har kollegan gjort bedömningen att bilisten har haft flera tillfällen att stanna, i korsningar och dylikt, säger polisinspektör Dan Johansson på trafikpolisen i Värmland.

På Transportstyrelsen menar man att det här ärendet är både komplicerat och ovanligt. Bilisten är bunden till fortkörningen, eftersom han på plats skrev på ett så kallat ordningsföreläggande, där han både erkände fortkörningen och gick med på att betala böterna. Det föreläggandet kan bara en tingsrätt upphäva, om de anser att den har kommit till på felaktig grund.

Om bilisten bestämmer sig för att försöka ta den striden kan eventuellt Transportstyrelsen ge honom körkortet tillbaka under den tiden som det tar för tingsrätten att avgöra fallet. Annars har Transportstyrelsen mycket små möjligheter att fatta något annat beslut än att körkortet ska dras in. Det uppger Solveig Höög Persson som är ansvarig sektionschef på Transportstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.