Vid en mottagning på Kungliga slottet på onsdagen överlämnades gåvan av talman Andreas Norlén och statsminister Ulf Kristersson. Tavlan är en väv som är tillverkad efter en akvarell av konstnären Lars Lerin. Foto: TT

Gåva med Lars Lerin-motiv till Kungen

Uppdaterad
Publicerad

En åtta kvadratmeter stor väv tillverkad efter en akvarell av konstnären Lars Lerin – det fick kungen i gåva från riksdag och regering med anledning av hans femtio år på tronen.

Den stora väven ska hänga i en av trapphallarna på Stockholms slott. Den är tillverkad efter en akvarell av konstnären Lars Lerin med titeln Sten i vatten.

– Låt det här konstverket bli en symbol för den tacksamhet som hela regeringen känner inför Kungens 50 år av hårt arbete – för Sverige i tiden, sade statsminister Ulf Kristersson i samband med överlämnandet.

Frida Lindberg har varit konstnärlig ledare och väverskor har varit Ebba Bergström och Tova Vibrandt på Alice Lund Textilier i Borlänge.

Vill stödja svensk konst

Lars Lerin formulerar sina tankar om gåvans motiv så här:

”Man känner tidens tyngd i trapphallen. Jag tänkte på alla år som gått, människor och tidevarv som komma och gå, medan stenen ligger kvar där i vattnet och bara finns. Jag ville få med färgtoner som i stenen och väggen, men också något ljust och luftigt. Himlen som landar i den eviga horisonten.”

– Valet av gåva visar på vår vilja att lyfta fram och stödja svensk konst och svenskt konsthantverk, en viktig del av vårt lands kulturarv och kulturliv, sade talman Andreas Norlén vid överlämnandet av gåvan.

Andra har också sett:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Karin Mannberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.