Algblomning vid Sundstatjärn i Karlstad (bild från ett tidigare tillfälle). Foto: Karlstads kommun

Giftig algblomning i Sundstatjärn – Karlstads kommun avråder från bad

Uppdaterad
Publicerad

Algblomningen har startat i Sundstatjärn, och Karlstads kommun avråder från att bada där. Särskilt farligt kan det vara för barn och hundar.

Vatten med blommande alger kan gå bra att bada i, men det kan vara ohälsosamt att svälja vattnet och man bör duscha i rent vatten efteråt.

– I nuläget avråder vi från bad. Man bör vara särskilt försiktig att låta barn och hundar bada, säger Claes Andersson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, i ett pressmeddelande.

Badar man bland blommande alger finns risk för hudirritationer och ögonbesvär. Får man i sig tillräckligt mycket algvatten kan det ge förgiftningssymptom som illamående och kräkningar, diarré och eventuellt feber – både hos människor och djur.

Extra farligt för djur

Normalt krävs det mer än en kallsup för att bli förgiftad och risken är liten för vuxna människor, men får man symptom bör man kontakta läkare, skriver kommunen på hemsidan. Både tama och vilda djur kan bli allvarligt sjuka och dö om de dricker vattnet, så husdjur med symptom bör snabbt få veterinärvård.

Kommunen tar regelbundna bakterieprover på sina badplatser, men algblomningen bedöms visuellt på plats eftersom den kan förändras snabbt av bland annat väder och vind. En varningsskylt kommer sättas upp vid Sundstatjärns badplats, men kommunen uppmanar också att stanna på land om vattnet på andra platser är grumligt eller färgat av alger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.