Invigning av bankomat i Skoghall fick internationell spridning

Uppdaterad
Publicerad

En mycket lokal händelse i Skoghalls centrum fick större spridning än någon hade kunnat ana.

Det är fredagen den andra oktober. Reportern Jonas Brandt är uständ av Värmlands Folkblad för att bevaka invigningen av den nya bankomaten i Skoghalls centrum. Det är mycket folk på torget, fler än han har förväntat sig.

Jonas Brandt plockar upp kameran och klickar på ”rec”. I en 42 sekunder lång tagning panorerar han från bankomaten, upp på taket där butikschefen står och slänger ner godis från en grå liten plastback, ner till folksamlingen på gatan, till det lokala bandet Mör som sjunger en egenskriven text till tonerna av Monty Pythons Always look on the bright side of life; ”Vi har fått en ny bankautomat” (vissling), och slutligen tillbaka till bankomaten igen.

– Jag tänkte att det var ett rejält pådrag. Det var ju både band, ett kommunalråd på plats och godisregn från taket, säger Jonas Brandt.

Han vet inte det då, men det här är en filmsekvens som ska spridas långt utanför Skoghalls, Värmlands och även Sveriges gränser inom kort.

Lång väntan

Ica-handlaren i Skoghalls centrum, Urban Svensson, har laddat länge. Han har pratat med kunderna veckor i förväg, har tagit kontakt med ett lokalt band och förberett för ett litet partytält. Skoghallsborna har väntat ända sedan februari, då den gamla lades ned. Så fredagen den 2 oktober är en glädjens dag för många, när den nya äntligen ska invigas. Och när handlaren kliver ut på torget intill den splitternya bankomaten blir han förvånad.

– Jag trodde att det skulle komma 30-40 personer och titta på den här invigningen och vi skulle bjuda på lite cider. Men vi blev säkert 3-400 personer på framsidan när vi öppnade upp bankomaten, säger han.

När Jonas Brandt filmar gör han det för privat bruk och lägger ut den på sociala medier. Men när han kommer tillbaka till Värmlands Folkblads redaktion blir redaktören eld och lågor och de bestämmer sig för att publicera klippet på tidningens webbsida.

Snabb spridning

Då har någon redan hunnit göra en kopia och lagt ut filmen på en streamingssajt. Sedan går det snabbt. Efter några dagar har filmen setts över 110 000 gånger. Ett faktum som handlaren Urban Svensson i Skoghalls centrum inte är det minsta ledsen för.

– Jätteroligt med den här uppmärksamheten och allt positivt som har kommit med den. Kul också att se alla människor som står där och skålar i cider och kommunalrådet är i mitten. Jätteroligt är det, säger han.

Jonas Brandt är förvånad över den enorma spridningen. Speciellt med tanke på att filmen inte var tänkt att publiceras alls från början.

– Jag tror att det finns en krock mellan hur man firar och vad man firar. Att man firar så rejält för något som många tycker är ganska vardagligt. Sen finns det säkert de som tycker att det är väldigt överdrivet, men jag tycker i huvudsak att det väldigt charmigt. Lite sött sådär, säger han.

”Löjligt uppspelta”

Bankomatinvigningen har också uppmärksammats i internationella medier. På en brittisk sajt syns videon under rubriken; ”These people are ridiculously excited about the opening of a new cash machine”. Ungefär; De här människorna är löjligt uppspelta över invigningen av en ny bankomat. Urban Svensson ler åt rubriksättningen.

– Ja, så kan det vara, men är man äldre och inte tar sig längre än till Skoghall, man bor här och lever här och vill handla med kontanter så har det här varit ett stort problem. Både för handikappade och äldre.

– Så för oss var det jätteviktigt om vi ska ha centrum kvar, att vi fick en bankomat. Och jag tror att det är svårt att sätta sig in i det om man bor i tätorten i England, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.