I början av sommaren fick 25-åriga Malin Agestam jobb på kirurgen på Centralsjukhuset i Karlstad och hennes pojkvän ville börja läsa på Universitetet. Då bodde de i Östersund och behövde snabbt få tag på boende.
– Först så började vi söka själva via KBAB och lite andra sidor och märkte snabbt att det var nästan omöjligt. Vi hamnade långt, långt bak i kön, det var säkert två hundra före oss på varje lägenhet. Sen hittade vi det här med arbetsmarknadsförtur, säger Malin Agestam.
Vissa krav
För Malin och hennes pojkvän dröjde det sen knappt två månader innan de erbjöds en trerumslägenhet på Kronoparken. För att få arbetsmarknadsförtur krävs nyanställning i minst sex månader inom kommunen och minst åtta mils bilväg till arbetsplatsen från nuvarande hemmet.
– Jag tycker det är jättebra eftersom man har jobb när man kommer. För att flytta från ett ställe så är det a och o att man har något ställe att bo på. Annars hade jag nog inte flyttat till Karlstad, säger Malin Agestam.
Varför finns den här förmånen?
– Det är för att vi ska hjälpa till att bidra till Karlstad kommuns vision Livskvalité Karlstad 100 000. Och kan vi hjälpa till och ordna bostad till dem som får jobb i Karlstad, så är det positivt, säger Mats Hedlund, koordinator på KBAB.
16 000 köar
Den stora delen sökande hos KBAB har dock ingen förtur, utan får vänta i flera år på boende. Just nu finns 16 000 personer i den vanliga bostadskön och på varje ledig lägenhet är det 100 till 200 sökande. Och frågan är vad de tycker om förturssystemet.
– Jag vet faktiskt inte. Det har varit känt att vi har gett arbetsmarknadsförtur, det står på vår hemsida. Vi har inte fått någon reaktion från övriga hyresgäster, säger Mats Hedlund.
I år har 85 personer fått arbetsmarkandsförtur inom KBAB. Därmed är Karlstad en av de kommuner i landet som använder det här systemet mest, enligt tidningen Hem och Hyra. Malin Agestam tackade ja till sin lägenhet osedd.
– Det var underbart, jätteskönt att veta att vi hade någonstans att bo, säger Malin Agestam.