• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

De förvandlar en vägg till en exotisk skog

I Arvika pågår just nu ett konstkollo för ungdomar. En av aktiviteterna handlar om gatukonst och just nu skapas en stor grafittimålning i centrala Arvika.

– Det är roligt. Vi kommer hit, det är praktiskt och vi diskuterar med varandra. Det är roligt, säger Mohammad Ahmadi, en av deltagarna.

Tanken är ju att man ska få tillgång till det gemensamma språk som bild och konst är, att man ska få träffa andra ungdomar, men också få något meningsfullt att göra under sommaren. Det är både för de ungdomarna som är med, men det finns också en större tanke, att de får sätta sitt avtryck i staden där de bor.

Stor graffitivägg i centrum

Kollot anordnas av kulturföreningen Kolonin och finansieras av Postkodslotteriets kulturstiftelse. Under en månad deltar totalt 30 ungdomar i åldern 15-20 år i kollot, som leds av street art- och graffitikonstnärerna S Camilla E Boström och Jonathan Josefsson. Ungdomarna har själva planerat och skissat den stora målning som nu tar form på en stor vägg i Arvika centrum.

– Vi målar grafitti, eller, sprayfärg, på vägen här och det är djur och naturtema, berättar Cecilia Werling, en av kollodeltagarna.

Vad är det som är kul med att vara här?

– Det är roligt att träffa nya människor och prova på att göra något nytt.

”Deras avtryck i stan”

Projektledare Sara Falkstad tror att det är viktigt att målningen finns öppet mitt i det offentliga rummet.

– Det gör någonting. Dels att ungdomarna vet att det här är någonting som är deras avtryck i stan och också att Arvikaborna ser att de här ungdomarna jobbar tillsammans, att det händer någonting och att det är blandat, nyanlända och mer inbodda Arvikaungdomar, säger Sara Falkstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer