Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Granbarkborren orsakade skador för över sju miljarder Foto: Rino Rotevatn/SVT

Granbarkborren orsakade skador – för över sju miljarder

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig förr har så mycket granskog skadats av granbarkborre som under den senaste treårsperioden. Skogsstyrelsens preliminära bedömning av årets skador är nu klara och sammantaget är värdet av den skog som förstörts sedan torrsommaren 2018 nu uppe i 7,5 miljarder kronor.

Den torra sommaren 2018 lade grunden till de granbarkborreangrepp som orsakat stor ekonomisk skada i skogsbranschen. Torkstressade granar blev då ett lätt offer för granbarkborrarna som med det kunde föröka sig närmast ohämmat och lägga grunden till fortsatta stora angrepp.

– De senaste tre åren utgör de värsta angreppen någonsin, säger Hans Källsmyr som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Värmland.

I hans distrikt har granbarkborren förstört runt 1,2 miljoner kubikmeter skog i sommar. Och det är Värmland och de övriga landskapen i Svealand som är hårdast angripna i år. Totalt har 4,4 miljoner, av totalt 6,6 miljoner, kubikmeter skog förstörts där i år.

I klippet berättar Hans Källsmyr mer om vad ökningen av granbarkborren kan bero på.

Rekordnivåer

Värmland drabbades hårt av granbarkborreangrepp under 1970-talet och det tog runt ett och ett halvt årtionde innan krisen var över. Men då var det huvudsakligen Värmland som var drabbat. Då beräknade man att granbarkborren dödat upp emot tre miljoner kubikmeter granskog. Men läget är betydligt värre i dag. Sedan 2018 beräknas över 16 miljoner kubikmeter gran ha dödats av granbarkborre och angreppen är spridda över större delarna av södra Sverige.

– Jag tror vi får räkna med att leva med de här angreppen några år till, säger Hans Källsmyr.

Enligt Skogsstyrelsens bedömning uppgår värdet av den förstörda granskogen nu till 7,5 miljarder kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer