Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik Frendin som har en fastighet vid Lidsbron i Sunnemo och Maria Saxe, hållsbarhetschef på Stora Enso. Foto: Stora Enso/SVT

Grannar anmäler skogsavverkning: ”Snälla, spara vår skog”

Uppdaterad
Publicerad

Boende i området runt Lidsbron och Sunnemo är besvikna över att Stora Enso genomför en skogsavverkning. Man anser att skogsjätten inte tar hänsyn till skogens sociala värden och nu har man anmält företaget till miljöcertifieringsorganet FSC.

Avverkningen kring Lidsbron omfattar en yta motsvarande ungefär 100 fotbollsplaner, men det är en yta på 13 hektar som är särskilt viktiga för de boende. De boende anser att den är en viktig rekreationpunkt för de boende och för de många turister och besökare som brukar besöka badplatsen på sommaren. 

För att man ska få miljöcertifieringen från FCS krävs det att skogsbolagen avsätter minst tio procent av skogsbeståndet till frivilliga avsättningar. Som tillexempel områden med höga naturvärden, eller rekreation. Tidigare behövdes det endast avsättas fem procent till detta och nu hoppas de boende att skogen kring Lidsbron kan skyddas av de nya reglerna.

– Vi vore så tacksamma om de kunde visa ett gott exempel och sina goda vilja att visa att de tar sitt sociala ansvar, säger Henrik Frendin.

Känslomässig fråga

Enligt Stora Enso tar företaget socialt ansvar för sin skog. Ett samrådsmöte har genomförts med grannarna efter det gjorde man vissa ändringar i avverkingsplanen. Bland annat att fler träd skulle stå kvar i så kallade timmerställningar på området som är särskilt viktig för de boende. Ungefär 50 procent av träden kommer vara kvar på området.

– Vi förstår att det här är en känslomässig fråga och att man värderar skogen högt om man har den i sin näthet. Men vi ser även värdet i att skogen brukas eftersom det är en värdefull förnyelsebar råvara som kan bidra till att minska klimatpåverkan, säger Maria Saxe, hållsbarhetschef på Stora Enso.

Extern revision

I och med anmälan till FSC kommer en extern revisionsfirma besöka området tillsammans med Stora Enso. Då kommer man undersöka om företaget leder upp till de krav om samråd som certifieringen kräver och om de tar tillräckligt socialt ansvar i området. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer