Gränshandel – Billiga blöjor i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Gränshandeln består inte bara av norrmän som kommer till Sverige för att handla. Det finns faktiskt också fynd att göra för svenskar som åker till Norge. Bland annat kan småbarnsföräldrar spara rejält med pengar.

Blöjor av mindre storlek kan kosta 40 öre styck i Norge, i Sverige kostar en likadan produkt upp till fyra gånger mer, 1.60 per blöja. Dessutom erbjuder vissa norska affärer vart fjärde blöjpaket gratis.

Och blöjor är en av de varor som lockar svenskar att handla i Norge, banmatsburkar är en annan. Anne Gunn Bekkengen är föreståndare för livsmedelsbutiken i Magnor, fem kilometer från den svenska gränsen.

– Vi fyller på blöjhyllan varje dag och säljer mer än dubbelt så mycket blöjor som våra systerbutiker längre in i landet, säger hon.

Barnprodukter är inte det enda som lockar svenskar. Även bröd, surkål, fiskbullar och räkor finns ofta på svenskarnas inhandlingslista.

Handel föder handel, därför har butiksföreståndaren i Magnor har inget emot att de svenska köpcentren växer. Handeln blomstrar även på den norska sidan av gränsen.

– De svenska kunderna står för ungefär 25-30 procent av omsättningen. När det är löningshelg i Sverige är det ibland fler svenska än norska bilar på parkeringen, säger Anne Gunn Bekkengen och berättar att butiken i Magnor nu ska byggas ut till nästan det dubbla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.