Hans Nilsson (HEL), kommunalråd i Eda berättar varför en gemensam polisstation kan gynna gränskommunerna. Foto: SVT

Gränskommunerna vill bygga svensk-norskt polishus

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionerna om en svensk-norsk polisstation på gränsen vid Morokulien har pågått under flera år. Nu är Eda kommun beredd att bygga en polisstation tillsammans med Eidskogs kommun på andra sidan gränsen.

Riksgränsen i Eda är den näst mest trafikerade överfarten mellan Sverige och Norge. Varje dygn passerar i genomsnitt 7.670 fordon. En polisstation på gränsen skulle kunna stävja brottsligheten i båda länderna.

– Vi vet ju att kriminaliteten drar nytta av gränsen. De kan bo ena sidan och göra brott på den andra, säger Hans Nilsson (HEL), kommunalråd i Eda.

Justitieminister Morgan Johansson (S) positiv

Christer Lööf, som är chef för polisområde Arvika, har fått i uppdrag av polismyndigheten att utreda behovet av en gemensam polisstation. Men det krävs också politiska beslut för att svenska och norska poliser ska kunna sitta under samma tak.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Foto: TT

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) avser att gå vidare i förhandlingarna med de nordiska länderna om avtal om fördjupat operativt polissamarbete. I förlängningen skulle ett sådant samarbete kunna möjliggöra gemensamma polisstationer.

Gränsen kan gå från hinder till möjlighet

På en sådan polisstation skulle kunna finnas allmän service till allmänheten, kontor, polisbilar och kanske en arrest.

– För oss är gränsen ett hinder som myndighet, men för den kriminella verksamheten, så är den en möjlighet. Vi vill få det till en möjlighet för polisen också, säger Lars Wirén, polisområdeschef för Värmland, och fortsätter:

– I dag har vi en del samarbete, när det blir arbete nära gränsen. De som jobbar nära gränsen känner sina norska kollegor och jag känner mina motsvarigheter på norsk sida.

Förutsättningarna för att hjälpa varandra finns där, menar Lars Wirén och nämner rallycross-VM i Höljes i sommar, som ett exempel.

– Eftersom det är många norska turister där vid evenemanget, kan det vara trygghetsskapande för dem att få sin egen polis på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.