Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gränsstängningen påverkar polisens kapacitet Foto: Niclas Brunell/SVT/arkiv

Gränsstängningen påverkar polisens kapacitet

Uppdaterad
Publicerad

För att inte ge kriminella krafter handlingsutrymme vill polisen inte uppge hur stora resurser som sätts av för att bevaka den norska gränsen efter att gränsen stängdes natten mot måndag. Klart är dock att insatsen är såpass omfattande att det kommer att påverka annat polisarbete negativt.

– Det kan bland annat leda till längre handläggningstider på utredningssidan, säger Mattias Forssten som är tillförordnad kanslichef vid Polisen i Värmland.

Vid midnatt, natt mot måndag, stängdes den norska gränsen för att förhindra spridning av det muterade coronavirus som grasserar i bland annat Osloområdet. De enda som tillåts passera är de som har giltiga skäl såsom arbetspendling, godtransporter och barn som ska träffa en förälder i Sverige. Ansvaret för gränsövervakningen ligger på Polisen som med kort varsel tvingats styra om sina resurser.

– I vårt arbete med covid har vi haft ett slags framtidskompass och det här är ett scenario som vi sett framför oss. Det vi gjort nu är att fördela om resurser så att vi kan leva upp till det som våra politiska makthavare beslutat om, vilket är att se till att inreseförbudet från Norge efterlevs, säger Mattias Forssten vid Polisen i Värmland.

Hemligt var poliserna placeras

Men Mattias Forssten vill inte uppge hur många poliser som nu omplacerats till att arbeta med gränsövervakningen, inte heller var resurserna tas från och inte var de kommer att placeras.

– Det är en avsevärd resurs. Men vi har valt att av operativa och taktiska skäl inte gå ut med det för att minska de kriminella verksamheternas möjlighet att kartlägga oss. Vi har en omfattande gränsproblematik gällande kriminell verksamhet där gods och personer transporteras över gränsen. och den kommer fortsätta även om gränsen är stängd. Därför vill vi inte tala om var vi är, när eller hur många vi är, säger Mattias Forssten som räknar med att gränsbevakningen kommer leda till att fler brott i gränsland uppdagas.

Utryckningsstyrkan fredad

Polisens omkommendering till gränsbevakning har dock ett pris oavsett om nya brott upptäcks och beivras eller ej. De poliser som kommenderas till gränsen kan av naturliga skäl inte utföra sina ordinarie arbetsuppgifter.

– Det är resurser som tas från andra enheter. Det vi lyckats freda är vår utryckningsstyrka som svarar på larm. Den är intakt men all annan verksamhet får anpassa sig efter den nya situationen. Det kan bland annat leda till längre handläggningstider på utredningssidan, säger Mattias Forssten.

I videon ovan berättar Mattias Forssten vilka verksamheter som påverkas av omfördelningen av resurser till gränsbevakning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer