Gratiskurs ska förbättra värmlänningars hälsa

Publicerad

Starten på ett nytt år kan också betyda starten på ett nytt liv, åtminstone för en del. I februari erbjuder Friskvården i Värmland en hälsokurs för den som tycker att det är dags för en förändring.

Den 19 februari drar den igång, kursen på Hammarö för de värmlänningar som vill förbättra sin hälsa. Under sex tillfällen får deltagarna fördjupa sina teoretiska kunskaper om mat, motion och motivation. Under tiden har de även tillgång till de motionsgrupper som hålls på Kilenegården på Hammarö. Men framför allt handlar det om att hitta det där som gör att det går att komma igång och leva lite mer hälsosamt.

– Jag tror att många kan och vet egentligen vad man behöver göra, så mycket i kursen går ut på att ta reda på vad man behöver för att göra en förändring, säger Pontus Folkesson, hälsokonsulent på Friskvården i Värmland och en av dem som leder kursen.

Börjar och slutar med hälsosamtal

Anledningen till att de håller kursen är att de vill förebygga sjukdom och ohälsa. Den inleds med ett individuellt hälsosamtal, där kost- och motionsvanor kartläggs, samt ett konditionstest. Hälsosamtalet följs sedan upp när kursen avslutas, för att se om någon förändring har skett. Av de som har gått kursen är många positiva, enligt Pontus Folkesson.

– Resultatet är att man upplever sin hälsa bättre, man ökar sin grad av fysisk aktivitet. En del går ner i vikt och i midjemått, och ett flertal förbättrar sin kondition.

Kursen är gratis och den som är intresserad kan anmäla sig via sin vårdgivare eller direkt till Friskvården i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.