Eldningsförbud råder och bland annat engångsgrillar får inte användas. Foto: TT

Grillar orsaken till flera bränder i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Bara under söndagen rapporterades det in 32 bränder i Region Bergslagen, där Värmland ingår. Flera av bränderna berodde på att människor använt engångsgrillar eller eldat på marken.

Polisen uppmanar nu värmlänningarna att följa eldningsförbudet, för att inte orsaka fler bränder.

– Bryter man mot eldningsförbudet kan det bli fråga om böter. Skulle det dessutom ta sig och börja brinna, ja då blir det ju värre. Det räknas som allmänfarlig vårdslöshet och är också ett bötesbrott, säger Tommy Lindh, presstalesperson på Polisen Bergslagen.

Agera eller ring polisen

Vad ska man göra om man ser att någon bryter mot förbudet?

– Det är ju en ansträngd situation nu med torkan, så man ska definitivt ingripa och agera. Förklara vad som gäller och hjälp till att släcka ordentligt. Man ska använda väldigt mycket vatten, så att det verkligen är släckt. En engångsgrill blir väldigt varm och det kan börja brinna där den har stått. Sedan kan man ju ringa oss också om personen ifråga inte är mottaglig för informationen, säger Tommy Lindh.

Gäller även campingkök

Något som alla kanske inte vet är att förbudet gäller även campingkök.

– Ett eldningsförbud gäller för allt som har öppen låga, så sådana får man inte använda. Vi får rapporter då och då om att folk struntar i det och även eldar och grillar. Vi försöker informera campingägarna, men en camping har till och med sökt dispens för att gästerna ska få använda grillar, men vi sade nej och det gjorde Länsstyrelsen också när de överklagade, säger Hans Berged, Räddningstjänsten Karlstadsregionen.

I minst tio av de inrapporterade bränderna rör det sig om stora skogsområden som är drabbade. En bostad ska också ha brunnit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.