Foto: Gunnar Lundmark/SvD/TT

Gripande musikupplevelse när poliser spelar

Publicerad

I helgen kan Arvika njuta av en extra hög polistäthet på gatorna när Oslo Politiorkester, Polisens musikkår Göteborg och Polisens Musikkår Region Stockholm marscherar på gatorna.
– Vi hoppas på anständigt utomhusspelarväder, säger Mats Lindahl, dirigent för Arvika Stadsmusikkår.

Det började med personliga kopplingar mellan musikerna i Arvika Stadsmusikkår och polisorkestrarna från Oslo, Stockholm och Göteborg.

Till helgen samlas de allihop för första gången för att spela tillsammans i Arvika. På söndag går den gemensamma konserten av stapeln i Arvika sporthall, där sammanlagt 130 blåsare spelar bland annat Norsk och Svensk polismarsch och – förstås – Fångarnas kör. Temat för konserten är Tjuv och polis.

– Det kommer att bli en pampig upplevelse, säger Mats Lindahl, dirigent för Arvika Stadsmusikkår.

Blandning av proffs och amatörer

Polisorkestrarna består av både amatör- och proffsmusiker och de flesta har någon koppling till polisväsendet.

I Oslo politiorkester gäller det sistnämnda för samtliga blåsare. Men att det skulle vara någon särskilt fångande klang i polisorkestrar, det kan inte Mats Lindahl skriva under på.

– Däremot har till exempel Polisens Musikkår Region Stockholm många medlemmar som är pensionerade professionella musiker från operan, radioorkestern och filharmonin, säger han.

Krävs anständigt väder

Den som vill njuta av poliser på Arvikas gator redan på lördagen kan ta sig ut på torget, där både stadsmusikkårerna och samtliga polisorkestrar har planerat att framföra marschmusik runt lunchtid. Men då måste vädret vara nådigt mot musiker och instrument.

– Vi i Arvika Stadsmusikkår kommer att genomföra vår marsch oavsett väderlek, men jag kan inte lova att de andra orkestrarna spelar ute. Varje dirigent och orkester får bestämma vad de tycker är anständigt, säger Mats Lindahl.

Vad ser du mest fram emot i helgen?

– Det personliga mötet med musikerna, men också avslutningen på söndagens konsert när vi bildar en enda stor orkester. Det blir lite festivalkänsla när det är så många som spelar tillsammans, säger Mats Lindahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer