Grums: Skrotbilar kan förbjudas

Uppdaterad
Publicerad

För dem som bor i Grums kan det bli förbjudet att ha för många gamla bilar i trädgården. Kommunen ska nämligen testa flera tomter mot planoch bygglagen. Det kan innebära att ägarna måste göra sig av med sina fordon.

”Vad som är skräp för vissa är värdefulla ting för andra”. Så står det i det föreläggande som fyra invånare i Grums har fått. Anledningen är att de har för många bilar på sin tomt.

Leif Olsson, som tillsammans med sin son tävlar i folkrace, är en av dem. Om förslaget går igenom kommer han tvingas banta ner sin bilsamling med två bilar.

-Det blir som att tappa ett redskap för fritidssysselsättningen, säger han.

I lagen står det ingenting om hur många bilar man får ha på sin tomt. Men det står att den ska vara i vårdat skick. Utan skärp, med andra ord, och om man följer miljöbalkens definition av skräp ingår plåt och därmed bilvrak.

Någon ansvarig politiker har inte tid att ställa upp på en intervju och beslutet tas på tisdagen. Efter det ges en möjlighet att överklaga till Länsstyrelsen. Det kommer Leif Olsson att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.