Magdalena Dahlgren och hennes dotter Maya Foto: SVT

Gruppen som skänker mat

Uppdaterad
Publicerad

Det började med ett nyårslöfte för att minska matsvinnet, och på bara en vecka har drygt 1500 Karlstads- och Hammaröbor nu hakat på och gått med i den facebookgrupp som Magdalena Dahlgren startat.
– Matsvinnet är ju ett av de största miljöproblemen vi har i dag, säger hon.

Ibland sker svinnet oavsiktligt, som ett vält glas eller en tappad syltburk. Men då och då hittar du kanske senap i kylen som blivit för gammal, mjöl i skafferiet där bäst före-datum har gått ut eller en bit ingefära som skrumpnat? Och erkänn nu, visst är det så att du ibland slänger sådant?

Magdalena Dahlgren och hennes man bestämde att som nyårslöfte försöka minska sitt matsvinn hemma, och det var då idén om Facebookgruppen Mat bortskänkes/Stoppa Matsvinnet – Karlstad/Hammarö kom.

– I likhet med andra bortskänkesgrupper så borde det ju finnas någon grupp där man som privatperson kan ge bort mat till andra. Alla har ju saker hemma som håller på att gå ut i datum eller som man vet att man inte hinner använda, säger Magdalena Dahlgren.

Stort miljöproblem

Det finns liknande grupper på Facebook för andra städer, men hon hittade ingen för Karlstad eller övriga Värmland så då bestämde hon sig för att starta en. Efter bara drygt en vecka är medlemsantalet uppe i strax över 1.500 och tanken är att privatpersoner ska använda sig av gruppen.

– Matsvinnet är ju ett av de största miljöproblemen vi har i dag, framförallt för att maten ju transporteras så långt och då är det ju ofantligt onödigt att slänga den sedan.

LÄS MER: Här är produkterna som står för största svinnet i butikerna

En bättre värld

Magdalena Dahlgren börjar få rutin på det det här med grupper på sociala medier. För några år sedan startade hon gruppen ”Fyll en folkabuss” när hon såg de behov som uppstod i samband med flyktingmottagandet i Värmland. Det är i grunden ett samhällsengagemang som driver henne, säger hon.

– Jag har varit väldigt medveten om att jag är lyckligt lottad som har hamnat här och känner stor tacksamhet för det och jag vill göra det jag kan för att få världen lite bättre i alla fall, säger Magdalena Dahlgren.

”En kartläggning av mängden matavfall i Sverige 2014 visar att det uppkommer ungefär 1,3 miljoner ton matavfall per år. Då är även primärproduktionen inkluderad. Hushållen svarar för den absolut största delen, 717 000 ton. Det motsvarar cirka 74 kilo per person och år eller 0,8 kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag. Kartläggningen har gjorts av SMED och inkluderar inte mat och dryck som hälls ut i avloppet. En studie av det flytande matavfallet visar att svenska hushåll häller ut cirka 224 000 ton mat och dryck via avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 26 kilo per person.”

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer