SVT:s reporter Therese Fjellman till vänster och cyklar på grusig väg till höger. Foto: SVT

Grus bakom var femte cykelolycka i mars

Uppdaterad
Publicerad

När snö och is försvinner ligger gruset kvar och kan bli till en fara för cyklister.

⁃ Var femte singelolycka under mars månad är till följd av grus, säger Anna Niska som är forskningsledare på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Det som under vintern kanske räddat dig från att halka omkull, kan vara det som får dig att falla nu när våren kommer.

En rapport från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut visar att var femte singelolycka på cykel i mars är orsakad av omkullkörning på grus. Rapporten bygger på olycksstatistik för flera år, 2007 till 2013, och enligt Anna Niska finns inget som tyder på att det ser annorlunda ut i år.

⁃ Som vi har det nu med barmark och massor av grus är det inte särskilt cykelvänligt, det är obekvämt och påverkar framkomligheten, säger Anna Niska.

”Det är farligt för cyklister”

I Säffle har nattens blötsnö börjat smälta undan på torsdagsförmiddagen. Regn strilar långsamt ned och det är rätt så glest mellan både fotgängare och cyklister, men av dem vi möter och som denna dag tagit cykel är det flera som känt av rullgruset.

⁃ Det är sladdgrus ibland och jag har åkt omkull ganska många gånger själv, säger Per Sjelvgren som cyklar i sitt jobb inom hemtjänsten.

⁃ Ja, det är farligt för cyklister nu för man kan ramla. Jag hoppas kommunen tar bort gruset för det kommer nog inte mer snö nu, säger Arif Nazaari.

Planerar att ta bort det i månadsskiftet

Gatuchefen i Säffle kommun uppskattar att de vanligtvis lägger ut mellan 200 och 250 ton sand och grus under vintern och planen är att ta bort det i månadsskiftet mars/april.

⁃ Skulle vi sopa bort det tidigare och sedan kanske tvingas lägga ut igen om det kommer mer halka leder det både till extra arbete och ökade kostnader, säger Niklas Ekberg, gatuchef.

Han blir förvånad över uppgiften om att var femte singelolycka på cykel under mars är relaterad till grus.

⁃ Det är en ny siffra för mig, säger han. Det är ju inte bra, men jag har svårt att se att kommunen i nuläget skulle lägga mer pengar på detta.

Enligt honom kostar det mellan 300 000 och 400 000 kronor att sopa upp gruset och sanden och det är ett arbete som normalt tar fyra till sex veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.