Gruvön fräschas upp

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan har pappersbruket Gruvön i Grums formligen invaderats av arbetare. 1 000 personer, utöver brukets egen personal, är på plats för att fräscha upp fabriken.

Det är en smått surrealistisk upplevelse att kliva in i mesaugnen på Gruvöns bruk där det normalt bränns kalk till pappersproduktionen. Väl inne i ugnen sätts balanssinnet på prov i en miljö där det saknas naturliga referenser till vad som är upp och ner. Men för vissa är det vardag.

– Ja, man får bekänna färg många gånger här. Det är ju litet tidspressat och stenarna är ganska tunga, säger muraren Patrik Sjögren som är i full färd med att mura om ugnens ytskikt.

Patrik Sjögren är en av många som reser land och rike runt för att serva och renovera pappersbruk. Fabrikerna koordinerar sina produktionsstopp för att företag och arbetare med rätt kompetens ska vara tillgängliga. Just nu är det Gruvön i Grums som står stilla för att genomgå en uppfräschning för runt 100 miljoner kronor.

– Vi plockar i sär hela fabriken i stort sett, servar den, plockar ihop och kör i gång. Det är mycket samordning, skydd och säkerhet med i bilden i och med att det är så många personer inne här, berättar Inge Carlsson som är underhållschef på Gruvöns bruk.

Produktionsstoppet på Gruvön varar i tio dagar. Och arbetet med att fräscha upp bruket är i mångt och mycket en kamp mot klockan. Varje dag som bruket inte producerar innebär stora inkomstbortfall.

– Det här är ju som att göra service på en bil. När vi har kört 18 månader så måste vi serva för att kunna göra bra papper med hög kvalitet, säger underhållschefen Inge Carlsson.

– Planeringen är grannlaga. Bara några veckor efter det här stoppet så börjar vi planera för nästa, det är planering det handlar om, fortsätter han.

Över allt på Gruvöns bruk pågår arbeten av olika slag. Men till helgen ska fabriken startas igen. För Patrik Sjögren inne i mesaugnen innebär det att han får resa hem och umgås med famlijen några dagar – innan det bär iväg till nästa pappersbruk.

– Det är en livsstil. Vissa orkar med det, vissa inte. Jag har hållit på i 14 till 15 år med det här resmontörslivet. I början är det jobbigt och tufft men när man kommer in i det är det ganska okej, avslutar Patrik Sjögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.