Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns inga vinnare i det här utan bara förlorare, säger koncernchefen efter beslutet om gruvstopp. Hör honom berätta mer om hur han ser på konsekvenserna, i klippet. Foto: Peter Osterberger/SVT

Koncernchefen om stoppet i Gåsgruvan: Finns bara förlorare i det här

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen stoppar brytningen i Gåsgruvan på grund av att man anser att utsläppen innehåller för höga uranvärden.

– Det finns inga vinnare på det här, bara förlorare, säger Svante Fielding som under tisdagen ska träffa representanter för Filipstads kommun för att diskutera läget.

Det är en ny dom från Mark- och miljödomstolen där SMA nekas tillstånd till fortsatt brytning som är orsaken till att anställda varslas.

– Beskedet kom som en blixt från en klar himmel, säger Svante Fielding, koncernchef för SMA Mineral.

Han uppger även att Länsstyrelsen i Värmland anser att de ska få fortsätta.

Gåsgruvan för nu diskussioner med kunderna för att de ska få kalk från andra anläggningar. Grannen till gruvan, företaget GKAB, är en stor leverantör av kalk till sjöar och gruvstoppet får enligt Svante Fielding stora konsekvenser för GKAB och sjökalkningen i Sverige.

I klippet får du träffa koncernchefen på plats vid Gåsgruvan och höra honom berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.