Foto: SVT

Guldläge för S när Hammarösamverkan splittras

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet och Miljöpartiet har lämnat Hammarösamverkan och nu är frågan hur Hammarö ska styras under den resterande delen av mandatperioden. Socialdemokraterna öppnar alla dörrar för samarbete.

 – Huvudsaken är att vi får en majoritet, säger oppositionsledaren Solweig Gard (S).

Den budget som nu gäller är framröstad av S, V och vågmästarpartiet Sans och balans, tidigare SD.  Ett samarbete mellan S, V, MP och C skulle innebära en majoritet med 17 av 31 mandat, vilket inte utesluts av varken S eller MP.

Skulle S och M samarbeta har de 18 mandat tillsammans, ett alternativ som inte heller har ratats av något av partierna.

Solweig Gard kommer att träffa M efter semestern för att diskutera ett eventuellt samarbete. Även MP och C kommer att ha samtal med S. Gard berättar att hon ännu inte har fått några förfrågningar från KD och L.

Men vilka poster som kan komma att ligga på förhandlingsbordet vid samtal med M kan inte Solweig Gard säga.

– Jag hoppas vi hittar en bra och stabil majoritet för Hammarö kommun, säger Solweig Gard.

Under onsdagen meddelade även Moderaterna att de öppnar upp för ett brett samarbete och inleder samtal med alla övriga partier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.