Kristian Lundberg får Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 2019. Foto: TT

Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris till Kristian Lundberg

Uppdaterad
Publicerad

Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris på 25 000 kronor går 2019 tilldelas författaren Kristian Lundberg, Malmö.

Den svenske poeten, författaren och litteraturkritikern får 2019 års lyrikpris från Gustaf Fröding-sällskapet enligt motiveringen:

”Kristian Lundberg genomför musikaliskt och konkret en poetisk brottning med de stora existentiella frågorna om liv, död, kärlek och sökandet efter en hållfast mening genom en religiös tro. Genom Kristian Lundbergs författarskap löper också en tråd, eller snarare: ett kraftigt rep, som fångar in sociala orättvisor, ekonomisk exploatering och samhälleligt utanförskap. Gustaf Fröding-sällskapet vill genom sitt val fästa uppmärksamheten på ett betydande författarskap, såväl poetiskt som på prosa.”

Lundberg är uppvuxen i Rosengård och debuterade 1991 och har gett ut ett 20-tal böcker. Han har tidigare varit medlem i den numera upplösta Malmöligan, en grupp av sex unga Malmöpoeter. Han har även arbetat på Kvällsposten och Expressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.