Foto: Marcus Ericsson, TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Gym stäms för långa bindningstider

Publicerad

Bindningstider på gymkort borde begränsas till tolv månader eftersom längre bindningstider gynnar gymmet och inte privatpersonen, det tycker Konsumentverket som nu tar ett fall till domstol.
– Allt över tolv månader är oskäligt, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentverket.

Mattias Sandbergs gymkedja Optimal träning har tre lokaler, en i Karlstad och två på Hammarö. De erbjuder ett medlemsalternativ som innebär att man binder upp sig i 36 månader. Det tycker Konsumentverket är alldeles för lång tid. De vill att bindningstiden för gym ska vara max tolv månader och därför har de stämt företaget.

– Långa bindningstider gynnar bara träningsanläggningen, på bekostnad av konsumenten, säger Carolina Andersson på Konsumentverket.

”Nyttigt för att nå framsteg”

Mattias Sandberg håller inte med utan anser att långa bindningstider kan vara nyttigt för att nå framsteg med träningen.

– Vi vill jobba lång tid med kunder för att de ska få ett bestående resultat, säger han.

Men Konsumentverket vill se en praxis för kortare bindningstider och tar därför ärendet till domstol. Utfallet kan komma att påverka hela gymbranschen.

Mattias Sandberg menar att det krävs lång tid för att nå resultat i sin träning. Foto: SVT

Vanligt med långa bindningstider

Carolina Andersson på Konsumentverket berättar att långa bindningstider är vanligt, även hos många stora gymkedjor. Anledningen till att de nu stämmer Mattias Sandbergs kedja är på grund av att bindningstiderna inte ändrats trots Konsumentverkets granskning.

– Vi tror på vår affärsidé och att vi vill jobba vidare med den. Att den här stämningen kom ser vi som ganska positivt, nu kanske vi får reda ut det här, avslutar Mattias Sandberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer