Eleverna på Tingvallagymnasiet i Karlstad har fått besök av donationsansvariga från landstinget för att få information. Foto: SVT

Tingvallaelever informeras om organdonation

Uppdaterad
Publicerad

I Värmland väntar just nu mellan 15 och 20 personer på livsviktiga organ. Från och med maj i år så får den som fyllt 15 år själv anmäla sig till donationsregistret utan föräldrarnas tillåtelse. Eleverna på Tingvallagymnasiet i Karlstad har fått besök av donationsansvariga från landstinget för att få information.

Den här veckan är det Donationsveckan, en vecka för att få fler att ta ställning för att donera sina organ.

– Vi uppmanar förstås alla att fråga sina föräldrar. Tanken är nog inte att få så många fler som anmäler sig till donationsregistret inmatande utan snarare att väcka frågan tidigt. Sen är ungdomar mycket bättre och mer engagerade i de här frågorna än vad vi vuxna tror, säger Jon Rosell, donationsansvarig läkare i Värmland.

Karlstad

40 avled i väntan

I Sverige är det 1,6 miljoner människor som är anmälda till donationsregistret. Förra året dog 40 personer i Sverige i väntan på ett organ och organköerna är långa. Hittills i år har 123 personer donerat sina organ. Varje donator kan rädda uppemot åtta andra genom olika organ kan användas av flera personer.

”Jätteviktigt”

På plats i landstingets tillfälliga monter fanns Maja Johansson och Thea Dalman som båda engagerat sig i donationer av eget intresse.

– Vi är här idag för att värva folk och för att få fler att skriva in sig i donationsregistret, säger Maja Johansson. Thea Dalman fyller i:

– Det är jätteviktigt eftersom det är så många som är i behov av ett nytt organ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlstad

Mer i ämnet