Praktiska gymnasiet samlade personal från Karlstad och Örebro för att arbeta med frågor som rör diskriminering. Foto: SVT

Gymnasieskolan satsar för att motverka diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har Praktiska gymnasiet samlat personal från Karlstad och Örebro för att arbeta med frågor som rör diskriminering. Syftet är att stärka personalens arbete för att ta tillvara elevers rättigheter och att motverka diskriminering.

– Det är en naturlig och viktig del av läraryrket och någonting vi ska göra men det är klart att man är tacksam för mer stöd och kunskap och metodmaterial så man känner sig trygg i att man gör rätt, säger Tobias Axnemon, rektor på Karlstad praktiska.

”Koll på jobbet” är ett projekt som drivs av Byrån mot diskriminering i Östergötland. Projektet riktar sig till ungdomar som går ett yrkesförberedande gymnasieprogram men också till lärare och pedagoger.

Får lära sig om härskartekniker

Den här dagen leder projektledarna diskussioner och rollspel. Skolans personal får lära sig hur härskartekniker fungerar, och om rättigheter i skolan och på arbetsplatsen.

– Verktygen som jag personligen behöver är stöttning från ledningen och förtroende från eleverna, och det tycker jag att jag har,säger Timmy Gröndahl, en av yrkeslärarna som deltog i temadagen.

Skräddarsytt material

De ungdomar som läser ett yrkesprogram på gymnasiet lägger fler timmar på en praktikplats och har mindre schemalagd tid i skolan. Därför kan tiden och resurserna bli knappa för att rusta eleverna med kunskap om diskriminering. Läroplanen ställer dock samma krav på kunskaper i mänskliga rättigheter för de yrkesförberedande gymnasieprogrammen, som för de högskoleförberedande.

Projektet ”Koll på jobbet” har skräddarsytt ett arbetsmaterial som är anpassat till till just de yrkesförberedande programmen.

– Det lärarna främst brukar lyfta är att få någonting praktiskt, något konkret. Det här kan jag göra med eleverna, för oftast vet de flesta om att det här är viktigt att prata om, diskriminering och rättigheter men hur ska vi prata om det här med eleverna. Det är de verktygen vi vill ge dem, berättar Ellen Söderström som är projektledare för ”Koll på jobbet”.

Se mer om projektet ”Koll på jobbet” i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.