HA och Karlstad kommun skyller dröjsmål på varandra

Uppdaterad
Publicerad

I måndags avbröts tingsrättsförhandlingen i hyrestvisten mellan Hells Angels och Karlstads kommun. Men Karlstads kommunalråd Per-Samuel nisser (M) är inte förvånad. Han menar att avbrottet ligger i MC-klubbens intresse.

Ända sedan Karlstads kommun köpte Hells Angels lokaler i Härtsöga under en tumultartad auktion 2013 har kommunen försökt bli av med MC-klubben. Först genom en hyresuppsägning som ogiltigförklarades både i tingsrätt och hovrätt. Nu vill kommunen få hyresgästen avhyst med hjälp av en klausul i hyresavtalet som säger att hyresgästen ska försäkra fastigheten. Fastigheten är oförsäkrad.

– Jag konstaterar att polisen vill att kommunen hjälper till med att motverka organiserad brottslighet och kriminella grupper, i det här fallet i Karlstad men påverkar hela Värmland, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd i Karlstad.

Avbruten rättegång

Men när frågan skulle prövas i tingsrätten i måndags sköts i stället målet på framtiden. Hells Angels advokat, Ismo Salmi, krävde att rättegången skulle avbrytas eftersom kommunen kommit in med ny bevisning allt för sent.

– Det kan röra sig om slarv men också om processtaktik, nämligen att ställa oss inför en massa handlingar som vi inte haft möjlighet att bemöta. Men när man gör på det sättet tar man en väldigt stor risk, nämligen att en förhandling ställs in. Och kommunen är ju väldigt angelägen om att få det här målet avgjort, sa advokaten Ismo Salmi i måndags.

Rätten fann Ismo Salmis begäran rimlig och avbröt rättegången. Vad som då inte framkom var att även han kommit in med sen bevisning i fyra olika inlagor om 243 sidor.

– Jag är inte överraskad utan konstaterar att det ligger ungefär i samma linje som jag har hävdat hela tiden. Den här processen kommer att vara krånglig. Vi har en motpart som inte vill lämna den här lokalen, vi har en motpart som vill krångla och processa på olika sätt. Det här kommer ta tid och det här var bara ett tecken på det, säger Per-Samuel Nisser (M).

Föreningsfrihet

Men Ismo Salmi, som inte bara är advokat utan också vice ordförande i Payback, en organisation som bevakar bikerorganisationernas intressen, menar att tvisten med Karlstads kommun inte handlar om hyresavtal utan om rätten att organisera sig.

– Frågan i målet är egentligen om människor ska få tillhöra vilken förening de vill, eller ska en kommun, en offentlig organisation, få bekämpa den här föreningen och göra så att de här människorna inte får tillhöra den här föreningen, säger Ismo Salmi.

– Mitt tydliga besked är att vi kommer ha samma linje från kommunens sida, från demokratins sida, att vi vill inte ha kriminella grupperingar i Karlstad. Det har polisen bett oss hjälpa till med och det kommer vi fortsätta att göra, säger Per-Samuel Nisser (M).

När rättegången återupptas i november kommer Ismo Salmi kalla vittnen som ska styrka att Hells Angels inte är en kriminell organisation, även om det finns medlemmar som dömts för brott av varierande art.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.