Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Hade käken ur led – i över ett år

Publicerad

När patienten blev förlamad i ansiktet efter en stroke fick hen problem med sin tandprotes och kontaktade Folktandvården i Sunne och Torsby. Trots flera undersökningar dröjde det ett år och två månader innan orsaken upptäcktes – käken var ur led.

När man åter granskade röntgenbilderna som togs på Torsby sjukhus i samband med stroketillfället såg man att käkleden stack ut redan då. Tandvården hade dock tidigare uppmärksammat att patienten hade problem med käken och svårt att tugga samt bita ihop.

Tandläkaren som lex Maria-anmäler händelsen till Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, skriver att det hade varit lätt att ställa korrekt diagnos om man hade undersökt underkäkens rörelseförmåga och konstaterar samtidigt att han aldrig varit med om något liknande under sina 34 år i yrket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer