Foto: Janerik Henriksson/TT

Här köper flest läkemedel på nätet – Hagfors toppar i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Hagforsborna köper mest receptbelagda mediciner via nätet av alla värmlänningar. Det enligt en ny rapport från Tand- och läkemedelsförmånsverket. Men när e-handeln ökar så drabbas de mindre apoteken.
– Vi påverkas jättemycket. Det är jättetråkigt, säger Kristina Hernes, apotekschef på Apoteksgruppen i Molkom.

Enligt Gunilla Rönnholm, biträdande enhetschef på TLV, så kompletterar de fysiska apoteken och e-handeln varandra.

– Det är främst ett fenomen i större städer att det blir färre små apotek, de slås ihop och blir färre men större.

Samtidigt kan TLV se att det är i mindre kommuner som e-handeln ökar mest. Enligt Monika Magnusson, försäljningschef Nord på Apotek Hjärtat, går deras apotek i Hagfors bra både med e-handeln och i butiken.

– Hagfors har ett stort upptagningsområde med långa avstånd. Att kunna e-handla är en bra möjlighet för att säkerställa att varan finns att hämta upp i butik eller levereras hem.

Expertis i butik

Trots att apoteket i Molkom har kunder som är trogna så går kurvan neråt. Allt fler handlar receptbelagda läkemedel på nätet, men också egenvårdsprodukter. Kristina Hernes tror att folk går miste om hjälp när de handlar på nätet eftersom det där inte finns personal på samma sätt som kan hjälpa till.

– Det är billigare att handla på nätet. Men vi måste vara dyrare på grund av servicen och interaktionen med expertis, säger hon.

Följden för dem när folk handlar mindre är att de inte kommer kunna ha samma lagerstatus. Eftersom varor riskerar att behöva slängas istället för att säljas till kund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer