Hagfors – Nya miljoner från aktieägarna

Publicerad

Än lever drömmen om en metanolfabrik i Hagfors. I helgens slutfördes den senaste nyemissionen av aktier i VärmlandsMetanol. Men de nya miljonerna är bara en bråkdel av pengarna som behövs.

– Vi har dragit in en bit över 8 miljoner. Exakt hur mycket vet vi på måndag eller tisdag när alla bankavräkningar har kommit in, säger Björn Gillberg, vd för VärmlandsMetanol AB.

Fabriken är tänkt att ligga en bit utanför Hagfors. Totalkostnaden är 3,5 miljarder. Varja dygn ska fabriken kunna ta emot 35 fulla virkesbilar och ut från fabriken ska det rulla tolv tankbilar med metanol.

Affärsidén är att ha fabriken i drift när ett nytt EU-direktiv träder i kraft 2020. Direktivet säger att allt fordonsbränsla ska innehålla minst tio procent biobränsle. Och det är där metanolen kommer till användning.
– Under det här året som kommer behöver vi dra in ytterligare 170-200 miljoner. De pengarna ska vi ta in genom riktade insatser mot större investerare, säger Björn Gillberg

Planeringen och letandet efter mer pengar fortsätter.
– 3,5 miljarder tar ett tag att få fram. Men om allt går som det är tänkt kommer vi att påbörja markarbetena för fabriken under nästa år, säger Björn Gillberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.