Foto: SVT

Misstänkt för barnvåldtäkt släppt ur häktet – Åklagaren: ”Ren miss av tingsrätten”

Uppdaterad
Publicerad

Han har suttit häktad sedan 1 augusti, misstänkt för våldtäkt mot barn. Nu släpps han ur häktet eftersom tingsrätten inte tog något nytt beslut om fortsatt häktning inom deras tidsfrist.   

– Det måste ju vara en miss någonstans, säger mannens försvarare, Hans Peter Lindström.

Han är på sannolika skäl misstänkt för två fall av våldtäkt mot ett barn i juli i år. Mannen, som är i 30-årsåldern och från Värmland, är tidigare dömd för våldtäkt, våldtäkt mot barn och har tidigare meddelats flera kontaktförbud gentemot olika personer.

Nu är han på fri fot.

”Underförstått beslut”

När en person häktas i Sverige görs det med 14 dagar i taget. För varje ny 14-dagarsperiod ska tingsrätten hålla omhäktningsförhandling – så länge det inte är uppenbart att det inte behövs. Liknande gäller för åklagarens tidsfrist att avsluta utredningen och lägga fram ett åtal mot den häktade personen.

I det här fallet bad åklagaren om att få 18 dagar på sig till att åtal skulle väckas, vilket den häktade mannen godtog. Tingsrätten har, enligt tingsrättschefen Lars Holmgård, tolkat detta som att det är uppenbart att det inte krävs en omhäktningsförhandling, utan att även häktningen gäller fram till den 18:e dagen.

Denna tolkning om de extra fyra dagarna har dock inte dokumenterats.

– Vi har inte skrivit något protokoll eller beslut om fyra dagar, det är ju ett underförstått beslut.

Hovrätten friger

Men när det hade gått 14 dagar vände sig den häktade mannen till hovrätten som gjorde en annan tolkning; att häktningstiden löpt ut och att mannen därmed var felaktigt frihetsberövad och frigav honom.

Både åklagare och mannens försvarare tolkar detta som en miss av tingsrätten.

– Det är ju ett krav att tingsrätten följer lagen och det har man inte gjort, säger försvarsadvokaten Hans Peter Lindström.

– Det är en ren miss av tingsrätten som jag förstår hovrätten, säger åklagaren Katarina Ström Lindberg.

Lars Holmgård gör dock en helt annan bedömning.

– Det är en medveten tanke att inte hålla omhäktningsförhandling, säger han.

Ska analysera

Lars Holmgård säger att hovrättens beslut förbryllar honom. Nu ska de analysera vad som hänt och se över om tingsrättens rutiner behöver ändras.

– Vi har ju gjort ett ställningstagande, inte ett upprättat dokument men i det här fallet menar jag – utan att ha analyserat – att det behöver vi inte göra. Situationen var ju att den misstänkta hade gått med på att sitta 18 dagar. Men sen överklagade den misstänkta ändå efter 14 dagar, säger Lars Holmgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.