Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Värmland gör nu en satsning för att få fler föräldrar att läsa för sina barn. En del i satsningen är så kallade hallbibliotek. Foto: SVT

Hallbibliotek ska få fler föräldrar att läsa för sina barn

Publicerad

Paddor och mobiler har blivit svåra konkurrenter till att läsa böcker för barn. Därför gör region Värmland med stöd av Kulturrådet nu en satsning för att få fler föräldrar att läsa högt för sina barn. En del i satsningen – så kallade hallbibliotek.

Det är sagostund på förskolan i Tolita. Barnen har fått välja bok och sitter runt förskolläraren Sofia Bengtsson. Att läsa högt en stund varje dag är självklart på de flesta förskolor, men det är det inte i alla hem. Därför har nu förskolorna i bland annat Tolita i samarbete med Kils bibliotek infört så kallade hallbibliotek.

– Det är väldigt bra. En del tycker det är väldigt bra att biblioteket kommer hit ut till oss på landsbygden. Andra föräldrar blir inspirerade att själva besöka biblioteket i Kil tillsammans med sina barn, säger Maria Kyrk, förskollärare i barngruppen med 3-4-åringar i Tolita. 

Färdiga bokpåsar

Förskolorna som deltar får färdiga bokpåsar från biblioteket. Fyra bokpåsar till varje avdelning. Påsarna vandrar sedan från krok till krok i hallen, och det barn som har en påse på kroken får låna hem den under en vecka.

Sofia Bengtsson, förskollärare i barngruppen med 4-5-åring tror att bokpåsarna i hallbiblioteket kan få upp ögonen på föräldrarna om vikten av att tidigt läsa för sina barn.

– Hallbiblioteket är dessutom ett enkelt sätt att få hem böcker utan att behöva åka in till biblioteket för att låna böcker där.  

Skillnad i språkutveckling

Paddor och mobiler i all ära. Förskolepersonalen i Tolita ser dem som komplement, men märker skillnad i bland annat språkutveckling på barn som får böcker lästa för sig.

– Just det tidiga språket fattas och det blir gärna lite mer högljutt. Man märker att de tar efter hur det pratas i spel och sånt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.