Så här ser en halsbandsparakit ut – det är dock inte fågeln på bilden som har skådats i Sunne Foto: Helena Paulsson/TT

Halsbandsparakiter ska avlivas i Sunne

Publicerad

Sunne kommun har fått i uppdrag av Naturvårdsverket att avliva två halsbandsparakiter som befinner sig i ett bostadsområde i tätorten. 

De två halsbandsparakiterna har befunnit sig i och i närheten av ett bostadsområde i Sunne, och har väckt uppmärksamhet i sociala medier eftersom de inte vanligtvis skådas i svenska förhållanden. 

I början av oktober beslutade Naturvårdsverket om skyddsjakt på de båda parakiterna, något som kommunen fått i uppgift att utföra.

– Det blir en jakt med vår kommunjägare som kommer att leta upp dem och ta dem av daga, säger Anders Bergström, enhetschef på Trafik och park på Tekniska enheten i Sunne kommun. 

Ett hot mot faunan

Anledningen till att Naturvårdsverket har beslutat om skyddsjakt på de båda halsbandsparakiterna är att det är en främmande art som bedöms kunna utgöra ett hot mot den svenska faunan.

– Det här är en hane och en hona, och då kan det ske saker och ting, säger Anders Bergström på Sunne kommun. 

Inom fem dagar

Naturvårdsverket skriver i sitt beslut att parakiter i andra europeiska länder har trängt undan andra hålhäckande fågelarter och fladdermöss. 

Skyddsjakten ska ske innan den 20 oktober.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer