Foto: SVT

Hälso- och sjukvårdschefen: ”Vi tar det här på största allvar”

Uppdaterad
Publicerad

Alla telefonsamtal som ringts till 1177 sen 2013 och som tagits emot av Medicall har legat öppet som ljudfiler på en oskyddad webbserver, avslöjar Computer Sweden idag. Tobias Kjellberg, hälso- och sjukvårdschef vid Region Värmland, har fått en första information om det inträffade.

– Vi tar det här på största allvar även om vi inte kan överblicka det ännu.

Totalt rör det sig 2,7 miljoner telefonsamtal som legat ute enligt Computer Sweden, som har lyssnat på några av samtalen. De innehåller känsliga uppgifter om sjukdomar och andra krämpor som de vårdbehövande ber att få rådgivning om.

– Omfattningen är inte klarlagd men det är klart att det finns detaljer i det här som är integritetsfrågor av rang. Det handlar om personnummer, mediciner och vilket ärenden man har vänt sig till 1177 med, säger Tobias Kjellberg. Han tillägger:

– Men informationen är ändå begränsad, det handlar inte om hela journaler.

Men ni har väl haft säkerhetsavtal?

– Ja, vi har ställt krav på informationssäkerhet i våra avtal.

Samtalen som, enligt Computer Sweden, ska ha legat öppet på internet har ringts till företaget Medicall som har sitt säte i Hua Hin i Thailand. Medicall är en underleverantör till vårdentreprenören Medhelp som tar emot patientsamtal via 1177 Vårdguiden. Företaget tar emot alla samtal till 1177 från vårdregionerna i Värmland, Stockholm och Södermanland.

Att samtal spelas in är inte ovanligt men ljudfilerna ska behandlas med sekretess, enligt patientdatalagen.

– Tillsammans med övriga drabbade går vi nu igenom hur vi ska agera. Det är för tidigt att svara på om det här kommer få några rättsliga konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.