Dammen som ska skydda Arvika från översvämningar liknande den år 2000 börjar nu ta form. Foto: SVT

Halva dammen i Arvika färdig

Uppdaterad
Publicerad

Det kraftigt försenade bygget av dammen som ska skydda Arvika från vattnet börjar nu ta form.
Halva dammen är färdig, men bygget har kantats av tekniska problem.

Efter åratal av projektering, miljöprövning och överklaganden drog dammbygget ute i sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden igång augusti 2016. Enligt byggplanen skulle dammen redan vara invigd och i bruk. Nu har man istället kommit halvvägs.

– Problemet har varit berget under sundet som haft betydligt mer sprickor än vad de geotekniska undersökningarna visade. Vi har varit tvungna att förstärka både  torrdockorna för bygget, och den permanenta dammen, säger Elin Alsterhag, chef för teknisk stab vid det kommunala dotterbolaget Teknik i väst AB.

”Allt är stort här”

Det är den östra delen av dammen som nu står klar.

Översvämningsskyddets betongfundamentet har fått säkras på ett betydligt kraftfullare sätt än enligt den ursprungliga planen.  Grundläggningen har dimensionerats om, med fler och grövre pålar.

Elin Alsterhag från det kommunala bolaget Teknik i väst AB visar hur arbetet med översvämningsskyddet fortgår nere på sjöbottnen. Foto: SVT

I fundamentet kommer flera åtta meter långa, tre och ett halvt ton tunga, stålluckor att sänkas ner när vattnet stiger. Dessutom kan dammen höjas ytterligare två och en halv meter genom en träkonstruktion som fästs på toppen.

En jättelik pumpanläggning ska sedan pumpa vatten från Kyrkviken ut i Glafsfjorden, för att hålla nere vattennivån in mot centrum.

-  Vi har kapacitet att pumpa 30 kubikmeter per sekund, och det är jättestort. Det kommer att bli en av Sveriges största pumpanläggningar. Det är stort allting här, det tror jag slår alla som kommer och tittar på bygget, säger Elin Alsterhag.

Kraftigt ökad prislapp

Just nu färdigställs en ny torrdocka i den västra sidan av sundet, för bygget av den andra halvan av dammen.

SVT Värmlands team fick en titt på dammbygget nere på sjöbottet. Foto: SVT

De tekniska problemen har inte bara inneburit förseningar. Även kostnaden har ökat kraftigt, från 82,4 miljoner i tillståndsansökan till 230 miljoner i dagsläget.

Är det värt pengarna?

– Det ska inte jag uttala mig om, men enligt statistiken kommer vi att få användning av dammen i snitt varit sjätte år, och översvämningen 2000 beräknas ha kostat 300 miljoner.

Kommunen räknar med att hålla sin del av budgeten, som är 140 miljoner. Resten har man fått, eller hoppas få i bidrag från  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Går allt enligt plan kommer dammen att invigas någon gång nästa vår, 20 år efter den stora översvämningen som gjorde Arvika rikskänt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer