Foto: SVT

Halvering av andelen rökare i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Andelen personer som dricker mycket alkohol, så kallade riskkonsumenter, har också sjunkit under samma period, från 19 procent till 14 procent.

– Att förbättra folkhälsan genom att få människor att leva ett hälsosammare liv är en stor utmaning för landsting, kommuner och andra aktörer. säger Fredrik Larsson, landstingsstyrelsens ordförande i Värmland. Han fortsätter:

– Genom att minska tobaksbruket, få fler att motionera och äta hälsosammare mat, kan stora folksjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdomar, KOL och diabetes minska,

Minskade kostnader

Att andelen rökare minskat under de senaste åren kan ha minskat hälso- och sjukvårdskostnaderna med drygt 222 miljoner kronor, för landstingen och regionerna i Mellansverige, enligt rapporten.

I Mellansverige skattar drygt sju av tio kvinnor och män sin hälsa som bra eller mycket bra. De som har arbete och trivs på jobbet mår bäst men det finns stora skillnader hos befolkningen.

– Det är allvarligt att det fortfarande finns stora skillnader i hälsa mellan olika grupper i samhället, säger folkhälsoanalytiker Marina Kalander Blomqvist.

– Vi behöver arbeta vidare tillsammans med kommuner och andra aktörer för att ytterligare förbättra det hälsofrämjande och förebyggande arbetet, så att vi får ett jämlikt, jämställt och hållbart Värmland. Med gemensamma krafter kan vi göra skillnad för utsatta grupper.

Vad är undersökningen Liv och Hälsa?

Undersökningen Liv och hälsa genomförs vart fjärde år av landstingen Värmland, Sörmland och regionerna Uppsala, Västmanland och Örebro län. Den färska rapporten redovisar de första resultaten från undersökningen, som gjordes under våren 2017.

Drygt 34 000 personer i Mellansverige, varav 6 000 i Värmland, svarade på en enkät om livsvillkor, levnadsvanor och hälsa.

En rapport om resultaten för Värmland beräknas vara klar i början av sommaren.

Källa: Landstinget i Värmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.