Foto: SVT

Hammarö förhandlade ner antalet flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Värmlandskommunerna arbetar nu med att hitta bostäder för nyanlända flyktingar. För Hammarö har det här varit extra svårt att lösa frågan – nu har man fått halvera det antal som Arbetsförmedlingen räknat ut att Hammarö borde ta emot.

Arbetsförmedlingens uträkning bygger på hur många nyanlända Hammarö kommun tagit emot tidigare och hur arbetsmarknaden i kommunen ser ut.

När samtalen med kommunen fortsatte kom parterna överens om att Hammarö skulle ta ansvar för 34 nyanlända flyktingar.

Det fanns andra kommuner som ville ta emot fler, därför kunde Hammarö minska antalet.

– Vi kom överens om det antalet eftersom vi har så besvärligt att hitta bostäder, säger det socialdemokratiska kommunalrådet Siw Gidlöf.

– Vi har heller inga tomma lokaler som vi kan bygga om. Och vi tycker att de här bostäderna ska ligga centralt, eftersom de nyanlända enkelt komma till utbildning eller arbete.

Överväger förtur

Hammarö kommun har hittills tagit emot 100 ensamkommande barn och har 80 flyktingar i så kallade ankomstboenden. 

Men hur ska då bostadsfrågan lösas?

– Normal omsättning av bostäder under året och nyproduktionen vid Lillängshamnen av 62 lägenheter kan hjälpa oss att lösa den akuta situationen, tror Siw Gidlöf.

– Att ge de nyanlända förtur kan också vara ett alternativ.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.