Magnus Skoglund leder pionjärprojektet med handigolf på Hammarö Golfklubb. Foto: SVT

Hammarö GK satsar på handigolf

Publicerad

Idag är det kick off för Hammarö GK:s handigolfverksamhet. Ett pionjärprojekt lett av golfälskaren Magnus Skoglund som brinner för att aktivera människor med olika funktionsvariationer.

– Många hamnar i passivitet och det är bedrövligt, men golf passar för väldigt många.

Som första golfklubb i Värmland startar Hammarö GK nu upp en handigolfverksamhet med start idag. Om du vill spela golf och sitter i rullstol, har en synnedsättning eller en intellektuell funktionsvariation så är det inget hinder.

Det finns en mängd hjälpmedel och Magnus Skoglund har för det mesta en lösning i bakfickan.

– Det finns avståndskikare, riktpinnar, golfskotrar och mycket annat, kommer man hit så löser vi det efterhand, säger Magnus Skoglund.

Vid dagens kick off kommer handigolfproffset Joakim Björkman från Västerås för att inspirera och berätta om sin golfkarriär som tagit honom ut i världen. De som vill får också chansen att prova på sporten.

– Golf bjuder på många olika moment och det gör sporten perfekt för väldigt många. Alla kan inte kan slå 300 meter, men man kan kanske bli bra på att putta.

”Viktigt att tillhöra en gemenskap”

Visionen är att aktivera fler personer med såväl fysisk som intellektuell funktionsvariation.

Anton Blomberg har en synförmåga på tio procent. Här får han hjälp vid puttningen av Magnus Skoglund. Foto: SVT

Även om golf är en individuell idrott kan man bygga en lagkänsla och skapa en gemenskap och ett sammanhang menar Magnus Skoglund som tidigare jobbat med parafrågor på Parasport Värmland.

– Jag vet av tidigare erfarenhet hur viktigt det är att tillhöra en gemenskap.

En förhoppning är också att satsningen ska inspirera andra föreningar att ta efter. 

– Jag tror många är rädda för att starta sådan här verksamhet, men jag tror det handlar mycket om att möta folk, fråga vad de har för behov och göra verksamhet av det, säger Magnus Skoglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.