Hammarö kommun riskerar vite på 150 000 kronor

Hammarö kommun riskerar vite

Uppdaterad
Publicerad

Hammarlundens skola på Hammarö måste förbättra ventilationen i klassrummen. Annars riskerar kommunen ett vite på 150.000 kronor. Det beslutar Arbetsmiljöverket efter att ha utrett en anmälan från ett skyddsombud. Situationen idag kan enligt Arbetsmiljöverket leda till att de som vistas i lokalerna blir sjuka.

Det var ett skyddsombud på Hammarlundens skola i Hammarö kommun som vände sig till Arbetsmiljöverket efter att skolledningen inte vidtagit de åtgärder som skyddsombudet ansåg nödvändiga för att få en godtagbar luftkvalitet anpassad till skolverksamheten.

Enligt skyddsombudet ha de som vistats i lokalerna fått problem med torra slemhinnor, rinnande ögon, torr hud och huvudvärk. Det har också varit problem med att temperaturen inne i lokalerna varit ojämn. Kallt längs väggarna och varmt inne i rummen.

Kända problem

Problemen som skyddsombudet beskrivit i anmälan är kända av arbetsgivaren sedan tidigare. Enligt en gammal handlingsplan skulle åtgärder ha genomförts under sommaren 2017, men inte gjorts.

Vissa förändringar av ventilation och värmesystem gjordes under hösten 2017, men mätningar under våren 2018 visar fortfarande på för höga koldioxidhalter i luften, vilket betyder att luftombytet inte är tillräckligt. 

Arbetsmiljöverket gör därför bedömningen att luftkvalitén i skollokalerna är bristfällig och att det kan leda till ohälsa bland lärare och elever som vistas i lokalerna.

Vite behövs inte enligt kommunen

Kommunen har svarat att den nu åtgärdar de brister som påtalats, och att det inte behövs något vite för det. Arbetsmiljöverket håller inte med, utan skriver i sitt beslut att det ser positivt på de åtgärder som planeras, men beslutar ändå om ett vite på 150 000 kronor för att säkerhetsställa att åtgärderna inte drar ut på tiden.

Senast den 31 december 2018 ska den dåliga luftkvalitén vara åtgärdad. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer