Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är jättetufft, säger Hammarös kommunalråd Bosse Henriksson (M) om sparkraven. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hammarö slopar planerad skattesänkning

Uppdaterad
Publicerad

Hammarö kommun har hårda sparkrav på sig även inför 2021. Men efter att en planerad skattesänkning slopats blir besparingskravet 33 miljoner i stället för 40 miljoner kronor för 2021.

Hammarösamverkan presenterade på måndagen sitt budgetförslag inför 2021 – och det utan en tidigare aviserad skattesänkning på tio öre. Det innebär att det totala sparkravet sänks med sju miljoner kronor, fyra miljoner kommer från den uteblivna skattesänkningen och dessutom tillförs ytterligare tre miljoner kronor från det budgeterade resultatet för 2021 som sänks från 12,5 till 9,5 miljoner kronor.

Sparkravet sänks

Bildningsnämnden hade inledningsvis ett sparkrav på 15,4 miljoner kronor men det sänks nu till 8,4 miljoner. Besparingarna kommer dock att märkas rejält ändå.

– Det är jättetufft, säger kommunalrådet Bosse Henriksson (M).

Större barngrupper

Bland annat kommer barngrupperna i förskolan att öka från 15,6 till 17,5 barn per avdelning. Även skolmaten berörs och det kommer bara finnas en rätt att välja på framöver, dessutom kommer inte mjölk att serveras dagligen.

Socialnämnden har det största sparbetinget på 13,1 miljoner kronor följt av Serviceförvaltningen på 9,2 miljoner kronor. Kommunfullmäktige behandlar budgeten den 22 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer