Hammaröstyret: ”Vi tvingas till skattehöjning”

Uppdaterad
Publicerad

Hammarösamverkans besparingskrav på 58 miljoner kronor nästa år skulle innebära pausade investeringar, nedskärning bland personal och verksamhet som läggs ut på entreprenad – förrutom den kraftiga skattehöjningen på 1,50 kronor.

– Det är tufft. Men det är den verkligheten vi sitter i, säger Bosse Henriksson (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Hammarösamverkan, med Allianspartierna och Miljöpartiet, vill spara 58 miljoner kronor i de olika nämnderna nästa år. Det är framför allt bildningsnämnden och socialnämnden som dras med stora kostnader. Bara modulbyggnader, som ersatt utdömda lokaler inom skolan och förskolan, kostar kommunen 40 miljoner kronor årligen.

– Jag vill ur de här modulerna så fort som möjligt, det är prio ett i det här stora skolprojektet vi har nu. Klara vi det får vi bort ganska mycket pengar som gör bättre nytta i våra verksamheter, säger Bosse Henriksson (M).

Personlig assistans

Den personlig assistansen kommer läggas ut på entreprenad, enligt budgetförslaget.

– Det blir en besparing på cirka två miljoner kronor. Ingen personal sägs upp, man har rätt till övergång, vi kommer hantera den frågan med den nya entreprenören så gott vi kan, säger Margareta Ivarsson (C), socialnämndens ordförande.

”Skattehöjningen kommer för sent”

Men en skattehöjning på 1,50 kronor ställer sig Socialdemokraterna kritiska till.

– Det är ju SM-guld i skattehöjning, skattehöjningen kommer alldeles för sent. Det hade varit bättre om man höjt skatten med en kronor redan i år, säger Per Aspengren (S).

Kan det bli aktuellt med fler skattehöjningar?

– Nej, det hoppas jag verkligen inte, säger Bosse Henriksson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.