Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Hampus Nord, elev på Kristinehamns folkhögskola, om sin resa från hemmasittare till där han är idag. Foto: Maja Yngve/SVT

Hampus, 23, i Kristinehamn gick från hemmasittare till ordförande för skolrådet

Uppdaterad
Publicerad

23-årige Hampus Nord är en av de unga som haft svårt i skolan på grund av psykisk ohälsa och adhd. Men efter att ha varit hemmasittare i fyra års tid kom vändningen. I dag är han snart klar med gymnasiet – och har stora drömmar för framtiden.

SVT träffar Hampus i sitt hemklassrum på Kristinehamns folkhögskola där han läser sista året på gymnasiet med Indienprofil.

I år är han ordförande för skolrådet och har nyligen skrivit högskoleprovet.

– Just där och då, när jag bara satt hemma, så mådde jag jättedåligt. Men på något sjukt sätt känner jag mig nu i efterhand så glad att det inte gick bra i skolan. För jag hamnade här, säger Hampus.

Folkhögskolans betydelse

Han betonar att folkhögskolan är en speciell form av skola som betytt mycket för både hans personliga och professionella utveckling.

– Här får alla vara sig själva. Det spelar ingen roll att man är annorlunda eller att man har diagnoser. Alla blir sedda och alla accepteras, säger han.

Hör mer om Hampus resa i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.