Foto: SVT

Han är kampsportens bästa i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Anders Pettersson i Karlstad är den högst rankade i Sverige i den japanska kampsporten shorinji kempo. Han har varit verksam i 33 år och nu är han är nominerad till ”årets traditionella utövare” på Kampsportgalan.

– Om man ska träna och inte klarar att blockera eller blir kastad, så är det klart att det kan göra ont. Vissa tekniker gör ont, men gör man rätt så går det över ganska fort. Syftet är alltid att inte skada någon annan, säger Anders Pettersson.

Jag:et i centrum

Shorinji kempo grundar sig i den buddistiska filosofin och är mer än självförsvar och kampkonst. Den mentala träningen är lika viktig som den fysiska och man bygger upp det egna jag:et för att bli en handlingskraftig människa som kan hjälpa andra.

Anders Pettersson är graderad till sex dan, en nivå som ingen annan har kommit upp till i Sverige än så länge.

– Det är ensamt, ha ha ha... Nej men är många som tränat ungefär lika länge som mig men vid de högre graderna måste man åka till Japan, för att gradera sig.

”En av de bästa”

Klubbkamraten Rickard Tjust är graderad till tredje dan och tränar idag mot Anders.

– Han är väl bra, en av de bästa i Sverige.

Vad har han betytt för sporten i Sverige?

– Han har betytt väldigt mycket, han har ju grundat shorinji kempon här i Karlstad, säger Rickard Tjust.

88-årig tränare

Anders Pettersson har själv varit i Japan många gånger, ibland i längre perioder och tränat och det är där hans lärare, 88-årige Morikawa Zeoh, bor. Han är också präst i ett tempel.

– Jag är den enda som brukar få bo hemma hos honom när jag är där. Andra besökare brukar inte det, så han är väl någorlunda nöjd med mig.

Uppfostrande effekt

Det blir mycket tid på klubben och shorinji kempon har betytt en hel del i hans liv, inte minst under uppväxten.

– Man var väl lite busig som tonåring men det svängde åt rätt håll. Kanske tack vare träning, det vet man inte.

Så shorinji kempon uppfostrade dig lite?

– Det gjorde den definitivt.

Kan ta emot pris

Det kan bli VM i USA senare i år – som domare. Men redan nu är han nominerad till ”Årets traditionella utövare” på Kampsportsgalan i Stockholm den 25 mars.

– Det är tredje gången jag är nominerad. Det roligaste är att shorinji kempo syns och uppmärksammas, det är inte så viktigt för min egen del. Men det är positivt att vi kan synas, säger Anders Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.